De ce nu cred in migratia primarilor PSD spre PNL Mehedinti

Mircea_Popescu

Se vorbeşte în ultimul timp in spaţiul politic local despre o migraţie masivă a primarilor PSD Mehedinţi din teritoriu înspre PNL Mehedinţi.

Personal nu cred în acest scenariu şi aduc o serie de argumente în susţinerea acestei aserţiuni.

Să luăm exemplul anului electoral 2012, ultimele alegeri locale. Atunci exista o mare alianţă politică şi electorală, numită USL Mehedinţi. Guvernul României era format tot din USL, în frunte cu premierul Victor Ponta. În judeţul Mehedinţi, liderul autoritar al USL Mehedinţi era Adrian Duicu. PDL Mehedinţi era, la nivel judeţean, ca şi la nivel naţional, în cadere liberă.

Cu toate acestea, PDL Mehedinţi, în fruntea cu Mihai Stănişoară, care era şi candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, a câştigat cei mai mulţi primari în judeţ dintre toate partidele, în jur de 30, incluzând aici şi două oraşe – Drobeta Turnu Severin şi Baia de Aramă.

De ce nu au trecut primarii în funcţie ai PDL Mehedinţi, cu şanse sigure de realegere, la USL Mehedinţi? Ce putere de convingere asupra lor avea Mihai Stănişoară, care nu era la guvernare, în comparaţie cu Adrian Duicu, care era la guvernare, existând în acelaşi timp şi premisa, ca şi certă, ca din toamnă USL să rămână în continuare la guvernare, aşa cum de altfel s-a şi întâmplat?

Cred că primarii PDL Mehedinţi au fost siguri că Mihai Stănişoară va câştiga preşedinţia Consiliului Judeţean Mehedinţi, iar din acest motiv au acceptat să candideze din partea acestui partid.

Ce avem acum pe scena politică mehedinţeană? Avem două partide sensibil egale ca forţă politică: PSD Mehedinţi şi PNL Mehedinţi. Poate PSD Mehedinţi este cu câteva procente mai mult decât PNL Mehedinţi. PSD Mehedinţi conduce la toate nivelele Consiliul Judeţean Mehedinţi, acum şi Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin, ca urmare a protocolului semnat între PSD şi UNPR Mehedinţi şi a susţinerii actualului primar, Constantin Gherghe, care s-a retras din competiţia pentru un nou mandat, pentru Marius Screciu, candidatul alianţei PSD-UNPR Mehedinţi pentru funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin.

Într-o atare situaţie, ce le poate oferi PNL Mehedinţi primarilor de la PSD Mehedinţi, în condiţiile în care nici nu sunt la guvernare, nici nu deţin conducerea Consiliului Judeţean Mehedinţi? Perspectiva unei victorii categorice la alegerile locale în judeţ? Trebuie să fii sinucigaş electoral ca primar să crezi cu toată convingerea că PNL Mehedinţi va câştiga sigur alegerile locale în judeţ. Eu nu spun că nu le poate câştiga, ci afirm că avem în judeţ două partide sensibil egale ca forţă politică. Şi chiar dacă le-ar câştiga tot nu există garanţia că preşedintele Consiliului Judeţean va fi de la PNL Mehedinţi, deoarece la alegerile din acest an acesta este ales prin votul indirect al consilierilor judeţeni, nu prin votul alegătorilor ca acum patru ani. Depinde ce partide mai intră în Consiliul Judeţean Mehedinţi şi ce alianţe se fac după alegeri.

Nici perspectiva intrării PNL la guvernare de la toamnă nu este un motiv convingător care să-i facă să migreze în masă. Şi la nivel naţional PSD şi PNL sunt cam la aceleaşi procente, iar PNL, şi în ipoteza în care ar intra la guvernare, nu poate guverna singur. În anul 2012 USL a câştigat alegerile parlamentare cu 60% şi au putut să rămână la guvernare în continuare. Este exclus ca PNL să câştige alegerile parlamentare la toamnă cu 50% sau aproape de acest procent pentru a forma singur guvernul.

Mircea Popescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *