Cu cine voteaza mehedintenii duminica la parlamentare? Vezi principalii candidati

CandidatiScrutinul parlamentar de duminică din judeţul Mehedinţi este unul pe cât de disputat pe atât de previzibil raportat la numele viitorilor parlamentari. O radiografie a scenei politice mehedinţene din acest moment arată că PSD Mehedinţi este favorit şi va câştiga alegerile parlamentare din acest an din judeţ. PSD Mehedinţi va obţine sigur un mandat de senator, prin Liviu Mazilu, şi două mandate de deputat, funcţiii care vor fi deţinute de Constantin Truşcă şi Vlad Bontea. Pe locul doi ca număr de voturi se va situa PNL Mehedinţi. Acest partid va obţine la fel de sigur un mandat de deputat, prin Virgil Popescu, preşedintele PNL Mehedinţi, şi unul de senator, prin Marius Bălu. Aspiranţi la un post de parlamentar mai sunt ALDE şi PMP Mehedinţi.

Candidaţii pe locuri eligibile ai PSD Mehedinţi

PSD Mehedinţi este, de departe, cel mai puternic partid politic al judeţului. După alegerile locale din vara acestui an, PSD Mehedinţi şi-a consolidat şi mai mult forţa în judeţ. Din acest punct de vedere, PSD Mehedinţi va câştiga detaşat scrutinul parlamentar din judeţ. La Senat, primul pe lista PSD Mehedinţi este Liviu Mazilu, un politician local cu multă experienţă politică şi administrativă. Liviu Mazilu s-a implicat mult în ultimii ani în consolidarea PSD Mehedinţi în judeţ, motiv pentru care merită să fie senator. Pentru Camera Deputaţilor propunerile PSD Mehedinţi sunt doi politicieni tineri, care nu au mai fost parlamentari: Constantin Truşcă şi Vlad Bontea. Constantin Truşcă este primarul comunei Şimian, un edil care a schimbat complet această comună în primul său mandat de primar. Constantin Truşcă este un politician care a acumulat suficientă experienţă administativă şi s-a dovedit un primar extrem de eficient. Constantin Truşcă, primarul comuniei Şimian, face parte din categoria tinerilor politicieni mehedinţeni, un politician pentru care responsabilitatea este sinonimă cu rezultatele obţinute. În timpul celor patru ani ai primului mandate de primar, a transformat radical comuna Şimian, dovedindu-se un primar responsabil şi competent în exercitarea funcţiei sale administrative. Dovada implicării sale extreme de eficiente ca primar al Comunei Şimian, cea mai mare comună a judeţului Mehedinţi, este reflectată atât de realizările remarcabile avute pentru această comună şi locuitorii săi, cât şi de rezultatul votului pe care l-a obţinut pentru cel de-al doilea mandate de primar. La alegerile locale din vara acestui an Constantin Truşcă a fost reales în funcţia de primar al comunei Şimian cu 99%, obţinând un număr de 3933 de voturi, în timp ce candidatul de pe locul doi a obţinut doar 152 de voturi. Constantin Truşcă a obţinut la alegerile locale din vara acestui an cel mai mare procent al unui primar de comună din judeţul Mehedinţi, Şinian, o comună echivalentă, practic, cu un oraş. PSD Mehedinţi mizează la aceste alegeri şi pe forţa organizaţiilor teritoriale de partid din judeţ, având cei mai mulţi primari, 55 din 66 în tot judeţul. Cu un astfel de număr de aleşi locali, dar mai ales cu un partid foarte bine organizat, PSD Mehedinţi va câştiga într-o manieră categorică scrutinul parlamentar de duminică.

Candidaţii pe locuri eligibile ai PNL Mehedinţi

Pentru PNL Mehedinţi alegerile locale din vara acestui an au fost un adevărat dezastru electoral. Formaţiunea condusă de Virgil Popescu speră într-o revenire la alegerile de duminică, propunându-şi un procent foarte bun. Candidaţii pentru Camera Deputaţilor ai PNL Mehedinţi sunt Virgil Popescu şi Constantin Săceanu. Virgil Popescu, preşedintele PNL Mehedinţi, s-a implicat cu suficientă responsabilitate atât în problematica agentului termic în Drobeta Turnu Severin, dar şi în campania electorală, reuşind să imprime partidului pe care îl conduce un suflu nou. Pe de altă parte este cât se poate de limpede că PNL Mehedinţi a crescut la nivelul imaginii politice prin implicarea din ultimele lui a preşedintelui Virgil Popescu, fapt care a condus inevitabil şi la consolidarea sa în judeţ. La Senat primul pe lista PNL Mehedinţi este Marius Bălu, senator în exerciţiu. Marius Bălu nu s-a remarcat printr-o implicare considerabilă în această campanie.

Gelu Vişan, candidatul cu şanse al PMP Mehedinţi

Candidatul PMP Mehedinţi pe prima poziţie pe lista pentru Camera Deputaţilor este Gelu Vişan. Deşi PMP Mehedinţi nu este atât de bine organizat în teritoriu, Gelu Vişan ar putea fi ales deputat, având şanse mari să fie surpriza alegerilor parlamentare în Mehedinţi. Gelu Vişan este un politician cu multă experienţă, dar şi unul foarte combativ. Candidatul PMP Mehedinţi pentru Camera Deputaţilor mai are şi avantajul că, nefiind din judeţ, nu poate fi acuzat că nu a făcut nimic pentru judeţul Mehedinţi. Însă ceea ce îl caracterizează cel mai mult pe Gelu Vişan este dorinţa şi determinarea cu care vrea să schimbe ceva. Politician de forţă, Gelu Vişan şi-a făcut o campanie foarte bună, reuşind să se facă destul de cunoscut în judeţ. Candidatul PMP Mehedinţi s-a dovedit un politician redutabil, cu multă experienţă, care ştie foarte bine să comunice cu oamenii şi să transmită un mesaj electoral convingător. Deşi nu este din judeţ, Gelu Vişan are ambiţii mari pentru judeţul Mehedinţi, propunând un program ambiţios şi realist. Printre proiectele pe care Gelu Vişan vrea să le implementeze la nivelul judeţului se numără: sprijin pentru atragerea de fonduri europene pentru cetăţeni prin iniţierea unui program judeţean de consultanţă, implicarea în sprijinirea învăţământului şi sănătăţii, reidustrializarea, înfiinţarea unor depozite de colectare şi prelucrare a legumelor, fructelor şi fructelor de pădure, sprijin pentru înfiinţarea unor microîntreprinderi de procesare a produselor agricole, implementarea unui Proiect Integrat de turism.

Candidaţii pe locuri eligibile ai ALDE Mehedinţi

Candidatul ALDE Mehedinţi pe prima poziţie pe lista pentru Camera Deputaţilor este deputatul Viorel Palaşcă, iar la Senat primul este Ionuţ Sibinescu. Dacă ar fi ales, Viorel Palaşcă ar obţine cel de-al treilea mandat consecutiv de deputat. Din anul 1996, deputatul Viorel Palaşcă deţine, fără întrerupere funcţii publice alese sau numite. A activat cel mai mult timp în cadrul PNL Mehedinţi. În anul 1996 a ocupat pentru prima dată o funcţie publică, fiind numit, la vârsta de 34 de ani, prefect al judeţului Mehedinţi în guvernul CDR. În anul 2000 este ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, poziţie în care a stat până în anul 2004. Din anul 2005 a fost numit secretar general al Ministerului Economiei şi Comerţului. La alegerile parlamentare din anul 2008 a fost ales deputat din partea PNL Mehedinţi pe Colegiul uninominal 3 Camera Deputaţilor. La alegerile din anul 2012 a fost reales deputat pe acelaşi colegiu, de data aceasta candidând din partea USL Mehedinţi. În vara anului 2014 a părăsit PNL Mehedinţi, fiind numit coordonatorul nucleului de constituire în judeţ a PLR Mehedinţi. Ulterior a fost numit preşedinte al PLR Mehedinţi. Din această poziţie politică a fost numit preşedinte al ALDE Mehedinţi, alianţă formată din PLR Mehedinţi şi PC Mehedinţi.

Ionuţ Sibinescu s-a înscris nu cu mult timp în urmă în ALDE Mehedinţi. După o perioadă de timp în care a activat ca independent, Ionuţ Sibinescu a decis să se implice în politica locală. În vara acestui an Ionuţ Sibinescu a candidat ca independent la alegerile locale pentru funcţia de consilier judeţean. Ionuţ Sibinescu era consilier judeţean în funcţie în momentul în care a decis să candideze pentru un nou mandat. A avut însă proasta inspiraţie de a candida ca independent, crezând că poate să obţină numărul de voturi necesari pentru a-şi păstra mandatul. A desfăşurat o campanie electorală suficient de insistentă, bazându-se îndeosebi pe sprijinul tinerilor şi pe nemulţumirile oamenilor faţă de partidele politice. În cele din urmă a pierdut, chiar dacă a primit foarte multe voturi pentru un candidat independent, aproximativ 3000, şi a devansat multe partide locale.

Vasile Deac, candidatul cu şanse al USR Mehedinţi

Un alt partid care speră la un post de parlamentar este USR Mehedinţi. Preşedintele formaţiunii, Vasile Deac, este şi primul pe lista acestui partid pentru Camera Deputaţilor. Dezavantajul USR Mehedinţi este acela că s-a înfiinţat recent şi nu are structuri teritoriale în judeţ. Cel mult acest partid poate merge exclusiv pe votul politic.

Mircea Popescu      

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *