Constantin Gherghe avea nevoie de un partid mare. Ce poate să facă în PNL Mehedinți? Posibilități, scenarii și calcule electorale

Gherghe_PNL_MehedintiFostul primar al municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, s-a înscris în PNL Mehedinți. Este cel de-al cincilea partid în care fostul edil va activa, după PSD, PDL, UNPR și PMP.

Înscrierea lui Constantin Gherghe în PNL este, fără îndoială, un câștig pentru acest partid, deoarece oricâte voturi va aduce sunt binevenite.

De ce a ales PNL Mehedinți? Pentru că este un partid mare, iar Constantin Gherghe avea nevoie de un partid mare. Putea reveni în PMP Mehedinți, însă acest partid nu este unul de calibru celui în care s-a înscris.

Cred că prin această mișcare Constantin Gherghe urmărește o miză electorală, una însă care, în opinia mea, nu-i garantează și succesul, așa cum avea convingerea atunci când a candidat de două ori consecutiv pentru funcția de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin.

Ce poate să facă Constantin Gherghe în această direcție în PNL Mehedinți?

Ca membru al partidului, poate să solicite atât organizației județene, dar și conducerii centrale a PNL să fie măsurat într-un sondaj pentru funcția de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin. Evident, are un adversar puternic în partid, pe viceprimarul Daniel Cîrjan, nominalizat deja drept candidat, însă Gherghe poate solicita acest lucru. Este greu de evaluat însă dacă va avea câștig de cauză în fața lui Daniel Cîrjan fie pe linie politică, fie într-un eventual sondaj, pentru că viceprimarul a obținut deja un scor foarte bun la precedentele alegeri și s-a mișcat destul de bine până acum.

O altă variantă ar fi să-și depună candidatura pentru funcția de primar al municipiului Orșova, ipoteză vehiculată deja de președintele PNL Mehedinți, deputatul Virgil Popescu. Ar fi, după părerea mea, o asumare riscantă pentru Constantin Gherghe. Orșova nu este Drobeta Turnu Severin, alegătorii de acolo sunt mai locali, nu prea agreează primari de import. S-a văzut asta la ultimele alegeri, când Doinița Chircu, deși favorită, a pierdut în cele din urmă chiar dacă la o diferență de sub 100 de voturi. Și în ipoteza în care ar candida, are un adversar destul de puternic, primarul Marius Stoica. Mi-e greu să cred că ar putea produce o surpriză de proporții în micul oraș dunărean.

În ambele variante de posibil candidat pentru funcția de primar, PNL Mehedinți îi asigură un suport electoral consistent, pentru că este cel de-al doilea partid ca forță politică și electorală din județ, după PSD Mehedinți.

Pentru președinția Consiliului Județean Mehedinți este exclus, pentru că oricum este o funcție pierdută, cel puțin în actualul context politic județean.

Ar mai fi alegerile parlamentare de anul viitor, însă este imposibil de crezut că PNL Mehedinți i-ar oferi funcția de senator. Maximum ce poate obține PNL Mehedinți la alegerile parlamentare de anul viitor este un senator și un deputat. Postul de deputat este deja rezervat pentru președintele organizației, deputatul Virgil Popescu.

Dar mai e și altceva: dacă nu obține o funcție publică aleasă, Constantin Gherghe ar putea primi o funcție publică numită, dacă PNL intră la guvernare după anul 2020.

Un singur lucru e cert: Constantin Gherghe s-a înscris în PNL Mehedinți pentru a obține ceva la sau după viitoarele alegeri.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *