Cine va castiga batalia pentru parlamentare in ALDE Mehedinti?

ALDE Mehedinţi a obţinut un scor slab la alegerile locale din data de 5 iunie. Deşi a obţinut în cele din urmă funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean prin Renata Nanciu, acest fapt a fost posibil doar datorită unei înţelegeri cu PSD Mehedinţi, partid care câştigase majoritatea consilierilor judeţeni. ALDE Mehedinţi a obţinut în urma votului doar doi consilieri judeţeni şi trei primari comunali. Dezastrul electoral a fost în municipiul Drobeta Turnu Severin, unde ALDE a ratat intrarea în Consiliul Local. În perspectiva alegerilor parlamentare situaţia electorală din acest partid devine una foarte complicată. În cel mai fericit caz, ALDE Mehedinţi poate spera la un post de deputat. Însă cine ar putea fi candidatul care să deţină această funcţie? Evident unul din primii doi lideri: deputatul Viorel Palaşcă, preşedintele ALDE Mehedinţi, sau Nicolae Tudorescu, preşedintele executiv al ALDE Mehedinţi.

Nicolae Tudorescu, posibil candidat la parlamentare

Nicolae_TudorescuNicolae Tudorescu este un politician local care a evoluat mult în ultimii ani. În anul 2011 a preluat funcţia de preşedinte al PC Mehedinţi, după ce fostul preşedinte, Gheorghe Florescu, a fost schimbat din funcţie. PC Mehedinţi a fost un partid care a trecut, în ultimii ani, prin mai multe faze, de la succese electorale la momente de inactivitate politică. Până la alegerile locale din anul 2012 pentru PC Mehedinţi a fost o perioadă nefastă, din anul 2008 partidul nemaifiind reprezentat în Consiliul Judeţean Mehedinţi. A fost pentru prima dată când, după două legislaturi consecutive, PC Mehedinţi nu a mai deţinut funcţia de vicepreşedinte al CJ Mehedinţi şi nu a mai intrat în forul legislative judeţean. A fost nevoie de o schimbare la nivelul conducerii sale pentru ca în PC Mehedinţi să reînvie speranţa unei relansări politice. Numirea lui Nicolae Tudorescu în funcţia de preşedinte a dinamizat, în mod cert, activitatea organizaţiei judeţene, aceasta devenind una mult mai intensă. Prioritatea preşedintelui Nicolae Tudorescu a fost refacerea structurilor teritoriale de partid, serios afectate atât datorită faptului că partidul nu mai beneficia de reprezentare în CJ Mehedinţi, dar şi că acesta avea statutul de partid de opoziţie. Practic, Nicolae Tudorescu şi-a asumat procesul reconstrucţiei interne a PC Mehedinţi, demers politic pe cât de dificil, pe atât de ambiţios. Nicolae Tudorescu, în calitatea sa de preşedinte de partid, s-a implicat cu suficientă fermitate şi responsabilitate în procesul consolidării PC Mehedinţi, în revigorarea structurilor locale de partid. Alianţa PC cu PLR şi constituirea ALDE Mehedinţi a fost o nouă etapă în destinul politic al lui Nicolae Tudorescu, noul proiect politic părând, chiar de la constituire, unul de succes. Nicolae Tudorescu a fost numit în funcţia de preşedinte exectiv al ALDE Mehedinţi, iar la prima întâlnire cu presa a declarat că are încredere în noul proiect politic. Alegerile parlamentare din toamna acestui an ar putea constitui o oportunitate pentru Nicolae Tudorescu de a deveni parlamentar în ipoteza în care candidează din partea ALDE Mehedinţi şi va fi ales.

Viorel Palaşcă – 20 de ani în funcţii publice

Viorel_PalascaDe exact 20 de ani, mai precis din anul 1996, deputatul Viorel Palaşcă deţine, fără întrerupere funcţii publice alese sau numite. A activat cel mai mult timp în cadrul PNL Mehedinţi. În anul 1996 a ocupat pentru prima dată o funcţie publică, fiind numit, la vârsta de 34 de ani, prefect al judeţului Mehedinţi în guvernul CDR. În anul 2000 este ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, poziţie în care a stat până în anul 2004. Din anul 2005 a fost numit secretar general al Ministerului Economiei şi Comerţului. La alegerile parlamentare din anul 2008 a fost ales deputat din partea PNL Mehedinţi pe Colegiul uninominal 3 Camera Deputaţilor. La alegerile din anul 2012 a fost reales deputat pe acelaşi colegiu, de data aceasta candidând din partea USL Mehedinţi. În vara anului 2014 a părăsit PNL Mehedinţi, fiind numit coordonatorul nucleului de constituire în judeţ a PLR Mehedinţi. Ulterior a fost numit preşedinte al PLR Mehedinţi. Din această poziţie politică a fost numit preşedinte al ALDE Mehedinţi, alianţă formată din PLR Mehedinţi şi PC Mehedinţi. Probabil a contat în această numire faptul că era singurul parlamentar al noului partid înfiinţat. Este greu de apreciat dacă deputatului Viorel Palaşcă i s-a reproşat ceva în urma rezultatului slab obţinut de ALDE Mehedinţi la alegerile locale din acest an. În mod normal, în calitatea sa de preşedinte al filialei judeţene, deputatul Viorel Palaşcă are şi o vină pentru scorul obţinut în Drobeta Turnu Severin. Probabil că deputatul Viorel Palaşcă şi-a propus să candideze la alegerile parlamentare şi îşi doreşte să fie reales pentru cel de-al treilea mandat consecutiv de deputat, de data aceasta din partea ALDE Mehedinţi. Rămâne de văzut în ce masură conducerea ALDE Mehedinţi va fi de acord cu această candidatură şi dacă alegătorii judeţului îi vor reconfirma mandatul de deputat prin vot.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *