Ce simbolizează “Danubia” de la Orșova și cine este autorul acestei lucrări?

Din anul 1996 pe malul Dunării, la intrarea în municipiul Orșova din județul Mehedinți, există o statuie reprezentând o femeie gata să sară în fluviu. “Danubia”, așa cum a fost denumită această lucrare, reprezintă un monument dedicat memoriei celor care în anii comunismului au murit în dorința de a trece Dunărea în lumea liberă.

Sculptura a fost realizată de către Patriciu (Patrick) Mateescu, un roman stabilit în Statele Unite ale Americii. De formație sculptor, Patrick Mateescu a luat decizia la începutul anilor 1990 să realizeze un monument în memoria celor care au fost uciși aruncându-se în apele Dunării spre Iugoslavia, de unde se putea ajunge în Occident. Așa a luat naștere această lucrare.
“Danubia” are o înălțime de 6,5 metri și este realizată din gresie ceramică.

Patrick_Mateescu

“Eu am oferit statuia gratuit, gratuit mi-au oferit și cei de la Târnăveni ajutorul și tot gratuit s-au oferit și cei de la Primăria din Orșova s-o instaleze. Cu acea ocazie s-a făcut și o pomenire a tuturor celor morți astfel, iar cei de la Mânăstirea „Sfânta Ana” s-au ocupat de toată partea religioasa a momentului”, declara Patrick Mateescu.

Patrick Mateescu nu a fost frontierist, așa cum sunt denumiți cei care au cutezat să încerce să treacă Dunărea în anii comunismului, dar în anul 1979 a decis să plece din România. Este considerat creatorul școlii românești de ceramică.

“Danubia” simbolizează nu doar cetățenii români, ci și cetățenii est-germani, polonezi, cehi, slovaci, bulgari etc, care și-au încercat norocul de a trece în lumea liberă prin această zonă a țării.

Danubia_frumu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *