Strada Orly din Drobeta Turnu Severin, fosta stradă Prahova, este o arteră importantă a municipiului. Practic ea traversează aproape tot oraşul, din centru şi până la Pădurea Crihala, fiind paralelă cu strada Crişan şi cam de aceeaşi lungine. De unde vine numele acestei străzi? Orly este un oraş în Franţa, cu o populaţie de puţin peste 20.000 de locuitori, situat în apropierea Parisului şi recunoscut pentru aeroportul din vecinătatea sa, acesta fiind cel de-al doilea aeroport al Parisului.
La începutul anilor ’90 municipiul Drobeta Turnu Severin s-a înfrăţit cu Orly, acesta fiind, de altfel, primul oraş cu care s-a înfrăţit. La vremea respectivă a fost un soi de entuziasm în rândul aleşilor locali, pentru că eram la picioarele Europei, dorindu-ne să intrăm în Europa, cum se spunea pe atunci. La intrarea în Drobeta Turnu Severin dinpre Timişoara exista şi un panou mare (nu ştiu dacă mai există acum!) care consemna faptul că Drobeta Turnu Severin este înfrăţit cu oraşul Orly.
Pentru că s-a făcut înfrăţirea, probabil în semn de aleasă preţuire pentru oraşul Orly, consilierii municipali au votat la vremea respectivă ca o stradă din Drobeta Turnu Severin să poarte numele oraşului francez.
Am înţeles că în Orly NU există o stradă cu numele Drobeta Turnu Severin, cum probabil ar fi trebuit să fie.
Înfrăţirea cu Orly nu a adus niciun beneficiu municipiului Drobeta Turnu Severin, nu au năvălit investitorii francezi în Drobeta Turnu Severin pentru a crea locuri de muncă, iar orașul nu a devenit popular în rândul locuitorilor Parisului ca urmare a acestei înfrățiri.
Cine a fost Victor Daimaca?
Victor Daimaca a fost un pedagog şi un astronom şi este singurul român descoperitor de comete. Victor Daimaca s-a născut la 22 august 1892 în Turnu-Severin şi a încetat din viaţă la 20 mai 1969 în Bucureşti. Victor Daimaca a urmat şcoala primară în oraşul natal, apoi Liceul “Traian” din Turnu-Severin, pe care l-a absolvit în anul 1913. A obţinut apoi licenţa în matematici la Facultatea de Ştiinţe a Univerităţii din Bucureşti, având ca profesori renumiţi matematicieni şi astronomi, printre care Dimitrie Pompeiu, Gheorghe Ţiţeica, Anton Davidoglu, Nicolae Coculescu. A lucrat o vreme ca funcţionar la Bucureşti însă dorinţa de a regăsi cerul înstelat l-a determinat să ocupe o catedră de matematică în Târgu Jiu. Între anii 1929 – 1950 a fost profesor de matematică predând mai întâi la Şcoala de meserii din Vădeni şi ulterior la Şcoala Normală de băieţi din Târgu Jiu. Din anul 1949 a lucrat la Institutul Astronomic din Bucureşti.
A fost un pasionat de astronomie, numele său legându-se de descoperirea a două comete, ambele omologate de Uniunea Astronomică Internaţională şi singurele care poartă numele unui român. Victor Daimaca a descoperit prima cometă pe data de 3 septembrie 1943. Aceasta a primit numele astronomului român. Apoi cometa 1943 W1 VanGelt-Peltier-Daimaca, cometă pe care Victor Daimaca a descoperit-o în data de 16 decembrie 1943 în regiunea sudică a constelaţiei Aquarius, concomitent cu alţi doi astronomi, sud-africanul Van Gelt şi americanul Peltier.
Pentru prima cometă descoperită, a primit o medalie de bronz cu numele său gravat pe ea din partea Astronomical Society of Pacific din San Francisco.
Două străzi din Sectorul 1 din Bucureşti poartă numele lui Victor Daimaca.
În oraşul Drobeta Turnu Severin, Victor Daimaca nu are o stradă. Există o stradă cu numele Victor Daimaca, însă aceasta este într-o suburbie a oraşului, respectiv la Schela Cladovei, de care probabil ştiu cei care locuiesc acolo şi foarte puţini cetăţeni ai municipiului Drobeta Turnu Severin. Mie mi-a fost foarte greu să aflu dacă există o stradă cu numele Victor Daimaca în Drobeta Turnu Severin.
Eu nu spun ca strada Orly să se numească Victor Daimaca, însă nu mi se pare corect ca un orăşel din Franţa să fie eternizat în municipiul Drobeta Turnu Severin, pentru că aşa au vrut nişte consilieri locali într-un anumit moment, iar singurul român descoperitor de comete, născut în Turnu-Severin, să poarte numele unei străduţe dintr-o suburbie a oraşului.
Mircea Popescu