Ca profesor şi o bună perioadă de timp director al Liceului „Traian” din Turnu-Severin, meritul deosebit al lui Alexandru Bărcăcilă este acela că a dus strălucit mai departe opera marelui reformator al şcolii care a fost providenţialul Theodor Costescu.
Alexandru Bărcăcilă a fost, în acelaşi timp, un pasionat şi competent arheolog, lăsând studii şi lucrări de referinţă în domeniu şi punând bazele Muzeului Regiunii Porţilor de Fier din Turnu-Severin.
Extinzând tot mai mult sfera laborioasei sale activităţi, în 1919 Alexandru Bărcăcilă, împreună cu un grup de intelectuali în frunte cu Theodor Costescu, înfiinţează Societatea Culturală „Casa Luminii”, care, până la finele lui 1947, va juca un rol de maximă importanţă în viaţa spirituală a Mehedinţiului.
Concomitent cu o complexitate de manifestări cultural-artistice, „Casa Luminii” a iniţiat renumita serie de conferinţe cu public.
Aici, la „Casa Luminii” din Palatul Cultural, au fost invitaţi să conferenţieze mari personalităţi ale vremii din toate domeniile, precum: I.G. Duca, Nicolae Iorga, Ion Pillat, Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, Sextil Puşcariu, Simion Mehedinţi, Constantin Rădulescu-Motru, Ion Petrovici, Vasile Goldiş, Alexandru Lapedatu, Ion Jianu, Constantin Şerban-Făgeţel, Dumitru Tomescu, Ion Simionescu, I. Al. Brătescu-Voineşti, Gheorghe Ţiţeica, Petre Sergescu, Constantin D. Ionescu, Mihail Guşiţă şi alţii.
Valentin Cernea