Alina Teiș: „În comuna Șvinița din Mehedinți este concentrată cea mai mare comunitate de sârbi din țară. La mulți ani tuturor minorităților din România!”

Sârbi_SvinitaPotrivit Hotărârii de Guvern nr. 881/1998, 18 decembrie a devenit Ziua minorităților naționale. În acest sens, în ziua de 18 decembrie sărbătorim toate minoritățile etnice din țara noastră, care, potrivit organizațiilor înscrise pe site-ul Departamentului pentru Relații Interetnice, sunt: sârbi, albanezi, armeni, bulgari, croați, greci, evrei, germani, italieni, maghiari, polonezi, romi, ruși-lipoveni, slovaci, cehi, tătari, turci, ucraineni, macedoneni, ruteni.

Deputata de Mehedinți, Alina Teiș, a ținut cu acest prilej să transmită de la Parlamentul României, un sincer la mulți ani minorotăților naționale din România, subliniind, totodată, importanța pe care au aceste minorități pentru poporul român, dar și faptul că un stat democratic așa cum este România trebuie să respecte minoritățile naționale.

De asemenea, în calitatea sa de membru al Grupului parlamentar de prietenie România-Serbia, Alina Teiș a arătat că în comuna Șvinița din județul Mehedinți este concentrată cea mai mare comunitate de sârbi din țară, unde se organizează evenimente culturale specifice acestei minorități, dar și că este nevoie să dezvoltăm în continuare relații de colaborare cu etnicii sârbi din județ
„În comuna Șvinița din județul Mehedinți este concentrată cea mai mare comunitate de sârbi din țară. După ultimul recensământ, în România trăiesc aproape 18.500 de sârbi, care sunt într-un areal geografic la graniță cu Serbia. Încep de la Mureș și până la Porțile de Fier.
Primăria Comunei Șvinița din județul Mehedinți în colaborare cu Uniunea Sârbilor din România organizează constant evenimente dedicate comunității sârbe. Pentru noi, mehedințenii, este necesar să dezvoltăm în continuare relații de colaborare cu minoritatea sârbă și să sprijinim organizarea de activități comune.
Diversitatea etnică, religioasă şi lingvistică, identitatea națională, valorile fiecărei minorități se constituie în componente esențiale ale culturii românești și toate acestea formează o inestimabilă moștenire pentru generațiile viitoare.
Astăzi, mai mult ca oricând, fac precizarea că o democrație nu poate fi funcțională fără respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Adresez felicitări etniilor care oferă bogăție de valori și diversitate populației majoritare și care, prin eforturile lor susținute, au încercat să aducă mai aproape de preocupările omului obișnuit diversitatea umană, culturală, lingvistică și religioasă.
La mulți ani tuturor minorităților din România!”, a transmis Alina Teiș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *