Alina Teiş, deputat PSD Mehedinţi: „Să protejăm «comoara de la Halânga»”!

Alina_Teis_declaratieDeputata PSD de Mehedinţi, Alina Teiş, a susţinut, în data de 13 februarie 2018, o declaraţie politică de la tribuna Camerei Deputaţilor prin care trage un semnal de alarmă asupra situaţiei apei grele de pe platforma Halânga, cerând salvarea acesteia.

Iată textul declaraţiei politice:

Distinse domnule preşedinte,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:

SĂ PROTEJĂM „COMOARA DE LA HALÂNGA”!

Încheierea ciclului de producţie al apei grele şi încetarea activităţii Combinatului Chimic din localitatea mehedinţeană Halânga a reprezentat un moment dificil în viaţa economico-socială a judeţului Mehedinţi.

Lichidatorul judiciar şi-a „ascuţit colţii” pentru a doborî tot ce există pe această platformă economică, în numele aşa-ziselor datorii acumulate în condiţii, nu întotdeauna ortodoxe.

Pe platforma Combinatului Chimic se află depozitate cantităţi însemnate de apă grea care valorează miliarde de euro, o adevarată comoară existentă aici, la Halânga.

Actualul Guvern al României a înfiinţat pentru păstrarea în condiţii optime a apei grele un Centrul Naţional de Management dar, din motive birocratice, acest centru încă nu funcţionează, existând riscul major ca stocul de apă grea constituit ca rezervă de stat să fie compromis, pentru că lichidatorul ameninţă cu denunţarea contractului de custodie încheiat cu Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale şi cei aproximativ 100 de salariaţi care gestionează această problemă stau sub spectrul nesiguranţei şi al şomajului.

Consider că este momentul ca urgent să fie definitivate amănuntele cadrului normativ pentru a salva această comoară numită „apă grea”, aflată în depozitul de la Halânga, judeţul Mehedinţi.

Această comoară de miliarde de euro, adunată prin munca şi transpiraţia a mii de salariaţi care au trudit la Combinatul Chimic de apă grea, trebuie păstrată la parametri calitativi iniţiali şi folosită de România şi pentru România.

Să protejăm „comoara de la Halânga”!

Vă mulţumesc !

Deputat PSD Mehedinţi,
Prof. Alina Teiş

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *