Alina Teiş, deputat PSD de Mehedinţi: “Condiţia actuală a femeii în societatea românească”

Alina_Teis_declaratieDeputata PSD de Mehedinţi, Alina Teiş, a susţinut astăzi, 28 februarie 2018, o declaraţie politică de la tribuna Camerei Deputaţilor în care vorbeşte despre condiţia femeii în societatea românească actuală.

Iată textul declaraţiei politice:

Distinse domnule preşedinte,

Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,

Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:

Condiţia actuală a femeii în societatea românească

Conform calendarului, mâine ar trebui să fie o zi specială pentru noi toţi, femei şi bărbaţi deopotrivă, deoarece este 1 martie. Teoretic, este începutul primăverii, al reînnoirii, al trezirii la viaţă, al veseliei şi al zâmbetelor. Practic, asistăm la ultimele răbufniri ale iernii, răbufniri care totuşi nu trebuie să umbrească ceea ce simţim, în special noi, femeile, odată cu sosirea primăverii. Martie este luna în care se celebrează femeia în toată splendoarea sa şi în multitudinea rolurilor şi statutelor deţinute în cadrul unei societăţi.

Suntem în 2018, un an în care putem vorbi de libertăţi, de egalitate, de comportament nediscriminatoriu, cu foarte multă lejeritate. Teoretic, despre aceste concepte se discută în foarte multe cercuri, cu mult patos, practic, situaţia actuală a femeii este de departe a fi una ideală. Atrag atenţia asupra faptului că, femeile sunt obiectul violenţei de varii feluri­ începând cu violenţa verbală, (chiar şi batjocura sau indimidarea), până la violenţa fizică.

Este respectată egalitatea de gen în România, în toate substraturile sociale? NU! Un scurt exemplu: Încă se manifestă multe inegalităţi de gen, în special pe piaţa muncii, unde femeile se regăsesc pe posturi mai slab remunerate, comparativ cu bărbaţii, sau foarte puţine în postrui de conducere. Congruent cu acest criteriu este cel al egalităţii de şanse, des încălcat atunci când este vorba despre o femeie.

Vizibilitatea, autonomia şi participarea ambelor sexe în toate aspectele vieţii publice, politice, dar şi private, se încalcă destul de des deoarece există o gândire stereotipă care alocă ”sexului slab”, aşa cum încă suntem considerate noi, femeile, executarea numai anumitor sarcini, accederea numai spre anumite statusuri sociale şi îndeplinirea exclusivă a anumitor roluri. Astfel că, femeia este supusă limitărilor, etichetărilor nedrepte, condiţionărilor care o împiedică să se dezvolte personal şi profesional.

Putem lua atitudine în fiecare zi, putem condamna comportamente, putem emite legi care să stabilească limite şi apărări pentru femei, dar tot nu am făcut suficient. Este necesar să schimbăm mentalităţi, este necesar să schimbăm atitudini, şi aceasta o putem face numai prin educaţie, prin schimbarea şi eliminarea stereotipiilor gândirii, a tiparelor comportamentale. Haideţi să începem cu tânăra generaţie, cu copiii noştri.

Haideţi să îi educăm să respecte femeia, să o onoreze. Bineînţeles că educaţia se poate face la orice vârstă însă, cu ei este mai uşor,  în felul acesta pregătindu-ne o generaţie viitoare din care să dispară cu desăvârşire inegalitatea, discriminarea, violenţa împotriva femeii.

Este luna martie, luna dedicată femeii. Multe dintre noi, cele prezente în această sală, vor primi cu siguranţă flori şi zâmbete. Şi tot în acest timp, ca şi când ar exista într-un univers paralel cu al nostru, multe dintre femei vor primi vorbe grele şi palme care, mai mult decât rănile fizice, vor mutila suflete pe veci.

Domnilor, vă rog, într-o femeie să nu aruncaţi nici măcar cu o floare căci, şi aceasta o poate răni.

Vă mulţumesc!

Deputat PSD Mehedinţi,
Prof. Alina Teiş

Bucureşti, 28 februarie 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *