Alina Teiş, deputat PSD de Mehedinţi: „Chipul lui Mircea la Dunăre”

Alina_Teis_declaratieDeputata PSD de Mehedinţi, Alina Teiş, a susţinut marţi, 20 martie 2018, o declaraţie politică de la tribuna Camerei Deputaţilor prin care adresează o invitaţie colegilor săi de a participa la Simpozionul „Chipul lui Mircea la Dunăre”, organizat la Drobeta Turnu Severin, în perioada 23 – 24 martie 2018, cu prilejul împlinirii a 600 de ani de la moartea domnitorului Mircea cel Mare.

Iată textul declaraţiei politice:

Distinse domnule preşedinte,

Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,

Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:

Chipul lui Mircea la Dunăre

Declaraţia mea politică de astăzi este o invitaţie adresată tuturor colegilor de a participa la un simpozion, la Drobeta -Turnu Severin, de a vizita oraşul şi Clisura Dunării.

Anul 2018, anul Centenarului, ne oferă şi posibilitatea de a-l comemora la şase sute de ani de la mutarea sa în împărăţia lui Dumnezeu, pe unul dintre cei care au luptat pentru unitatea neamului românesc, domnitorul Mircea cel Mare.

Cu prilejul împlinirii a 600 de ani de la moartea domnitorului Mircea cel Mare, în perioada 23 – 24 martie 2018, la Drobeta –Turnu Severin va avea loc Simpozionul „Chipul lui Mircea la Dunăre”, susţinut de profesori universitari, istorici, militari în rezervă, oameni de cultură, având ca organizatori:

  • Ministerul Afacerilor Interne, Instituţia Prefectului – judeţul Mehedinţi;
  • Primăria Drobeta –Turnu Severin;
  • Direcţia de Patrimoniu Istoric şi Turism Cultural;
  • Palatul Cultural „Theodor Costescu”.

Mircea cel Bătrân, voievod înţelept al neamului românesc s-a îngrijt deopotrivă de bunăstarea materială şi spirituală a poporului său, tinzând către idealul unităţii naţionale.

A pus un accent deosebit nu doar pe zidirea de lăcaşuri sfinte, ci şi pe sfinţirea propriei vieţi. În ceea ce priveşte activitatea desfăşurată în sprijinul Bisericii, putem spune că Voievodul Mircea cel Mare a fost unul dintre marii ctitori de biserici şi restauratori de sfinte lăcaşuri ai perioadei medievale.

Cel care l-a sfătuit pe Mircea cel Mare să ridice ctitoria de la Cozia pe locul unde se află astăzi, a fost, cu siguranţă, Sfântul Nicodim de la Tismana, călugăr cărturar şi „sfetnic al lui Mircea întru cele dumnezeieşti”. Se cunoaşte din izvoare sigure că „Nicodim sfinţitul” a fost duhovnicul domnitorului încă din tinereţe şi că mai târziu, când a ajuns domn, acesta „îl lua adesea pe Nicodim cu dânsul”.

Prin curajul şi jertfirea sa pentru neam şi dreapta credinţă, a reuşit să pună stavilă Imperiului Otoman în expansiunea lui tot mai rapidă spre Occident, sprijinindu-l pe regele maghiar Sigismund de Luxembourg. Astfel, pe plan extern, împreună cu Serbia şi Bosnia, a construit un sistem de state tampon între Regatul Ungariei şi Imperiul Otoman. Acest lucru a permis Occidentului să continue în toată această perioadă dezvoltarea socială şi culturală, în lumina învăţăturii creştine, care a fost mai târziu concretizată în strălucita perioadă a Renaşterii.

Literatura a consemnat în mod fericit, inspirat şi valoros, frânturi din domnia voievodului muntean, care a depăşit modalităţile de conducere obişnuite din acele vremuri. Dintre aceste lucrări, cele mai cunoscute sunt „Scrisoarea a III-a” a lui Mihai Eminescu şi „Umbra lui Mircea la Cozia” a lui Grigore Alexandrescu.

Prezenţa lui Mircea cel Mare, Voievodul Ţării Româneşti, nu se va şterge din rădăcinile neamului nostru românesc, atâta timp cât nu vom uita să-i cinstim memoria, aşa cum i se cuvine unui mare voievod creştin. Domnitorul Mircea cel Mare rămâne viu prin ceea ce a lăsat posterităţii şi constituie un model pentru conducătorii de astăzi şi un îndemn pentru generaţiile de azi şi de mâine în a sluji acest popor. Fiecare dintre noi trebuie să fie conştient că fără jerfa, vitejia şi domnia sa poate nu ar mai fi existat în poporul român nici Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare, nici Mihai Vitezul, nici Mihai Eminescu, nici Nicolae Iorga, nici Constantin Brâncuşi, iar destinul ţării acesteia ar fi fost cu totul altul.

Vă mulţumesc!

Deputat PSD Mehedinţi
Prof. Alina Teiş

Bucureşti, 20 martie 2018

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *