Deputata PSD de Mehedinţi, Alina Teiş, a susţinut, miercuri, 7 martie 2018, o declaraţie politică de la tribuna Camerei Deputaţilor în care a vorbit despre condiţia dascălului în societatea românească.
Iată textul declaraţiei politice
Distinse domnule preşedinte,
Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi,
Cu îngăduinţa dumneavoastră astăzi vă voi prezenta declaraţia politică intitulată:
A fi profesor este mai mult decât o meserie, este o vocaţie!
Stimaţi colegi, azi vreau să vă vorbesc despre sistemul de educaţie românesc. Dar şi despre o parte importantă a acestuia: profesorii. Şi tocmai pentru că sunt şi eu profesor, ştiu bine că această meserie n-ai cum să o faci fără pasiune, fără dragoste pentru elevi, fără răbdarea de a-i învăţa, de a le explica şi de a-i ajuta să devină, mai apoi, adulţi responsabili.
Ştim însă că, oricât de mult le-ar plăcea tot ceea ce fac, şi profesorii au nevoie să fie răsplătiţi pentru munca lor, au nevoie de un trai decent. De altfel, sindicatele din învăţământ au semnalat faptul că, angajaţii din educaţie au printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar, comparativ cu alte categorii de angajaţi, care nu prestează aceeaşi muncă. Ba chiar am asistat, în ultima perioadă, la proteste din partea mai multor cadre didactice, nemulţumite de salarii.
Începutul de primăvară vine însă cu o veste bună pentru profesori. Conform noii grile de salarizare, vor primi salarii mărite cu 20%. Astfel că, dacă un profesor universitar cu o vechime între 10 şi 15 ani a încasat în luna decembrie a anului trecut un salariu brut de 4.858 de lei, în ianuarie 2018 a primit cu peste o mie de lei mai mult, la majorarea de atunci. Iar de luna aceasta va ajunge la aproape 7.300 de lei brut.
Despre aceste măsuri nu pot decât să vă spun că mă bucură. Mă bucură că aceste iniţiative s-au concretizat şi că acest lucru se va putea vedea şi pe fluturaşul de salariu. Ştiu că poate ar fi trebuit să crească mai mult, având în vedere munca depusă, atât în timpul orelor, cât şi munca depusă pe drumul parcurs până la angajare. Însă cred că noile reglementări vor veni şi vor schimba ceva în sistemul de educaţie românesc. Că actul de predare va fi unul de calitate, că profesorii vor fi mai mulţumiţi şi mai devotaţi şi că îi vor face şi pe elevi să vină cu drag la ore. Şi că, mai apoi, toate aceste lucruri se vor concretiza în rezultatele mai bune, pe care le vom obţine la examene.
Îmi doresc ca aceste creşteri salariale să fie doar începutul. Şi să asistăm, în perioada următoare, şi la altele. Sper ca, în felul acesta, şcoala românească să se îndrepte, încetul cu încetul, spre Vest, din punctul de vedere al salariilor.
AVEM ÎN ROMÂNIA, AVEM ÎN MEHEDINŢI PROFESORI VALOROŞI, CARE ADUC SPERANŢĂ, VINDECĂ ŞI SCHIMBĂ.
OAMENI, CARE LASĂ CEVA BUN ÎN URMA LOR, ŞTIIND CĂ DRUMUL NU A FOST FĂRĂ SENS ŞI, CU SIGURANŢĂ CĂ OMENIA ŞI BUNĂTATEA SUNT SEMNE ALE PROFESORILOR, SEMNE DE ÎNŢELEPCIUNE, ÎNŢELEGERE ŞI PUTERE INTERIOARĂ. PROFESORII FAC DIFERENŢA. LUMEA ARE NEVOIE DE NOI PENTRU A SE VINDECA DE URĂ, PREJUDECĂŢI, ETICHETE …
Vă mulţumesc !
Deputat PSD Mehedinţi
Prof. Alina Teiş