Aladin Georgescu și Marius Screciu au marea șansă să rămână în istoria Mehedințiului. Președintele PSD Mehedinți are firul direct cu prim-ministrul României

Aladin_Georgescu_Marius_ScreciuAladin Georgescu și Marius Screciu sunt principalii exponenți ai administrației publice locale. Primul, în calitate de președinte al Consiliului Județean Mehedinți, este reprezentatul organismului care administrează județul Mehedinți, iar cel de-al doilea este șeful administrației publice severinene.

În această săptămână ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunțat la Drobeta Turnu Severin că porturile din județ vor trece în administrația publică locală.

Problema Portului din Drobeta Turnu Severin este una mai veche, toți politicienii locali încercând de-a lungul anilor să găsească o soluție, iar guvernele care s-au perindat au ezitat să ia această hotărâre. Toate aceste încercări au eșuat dintr-un singur motiv: Portul din Drobeta Turnu Severin este la Administrația Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu – APDF Giurgiu, iar din acest motiv existau foarte multe interese.

Săptămâna aceasta s-a obținut o victorie de etapă în acest demers, prin deciyia ministrului Transporturilor de a transfera Porturile de la APDF Giurgiu către administrațiile publice locale.

În opinia mea, existau două posibilități legislative de rezolvare a acestei probleme: fie printr-o lege trecută prin Parlament, fie prin Hotărâre de Guvern.

Înțeleg că se va recurge la Hotărâre de Guvern, care se va emite până la sfârșitul anului, ceea ce este mult mai bine, pentru că prin lege ar fi trenat mai mult timp și exista posibilitatea ca aceasta să fie respinsă în Parlament.

Victoria finală va fi atunci când Guvernul României va emite această Hotărâre.

Preluarea Portului în administrarea Primărie Drobeta Turnu Severin este o realizare remarcabilă a administrației publice locale, pentru că acest obiectiv poate, într-adevăr să contribuie substanțial la dezvoltarea economică și turistică a municipiului Drobeta Turnu Severin. După Insula Șimian, cred că Portul Drobeta Turnu Severin poate fi o mare oportunitate de dezvoltare locală.

Evident nu este vorba numai de Portul în sine, ci și de amenajarea falezei Dunării, care să cuprindă și Piciorul Podului lui Traian, cel mai important monument istoric și cea mai importantă piesă de atracție turistică.

În momentul în care acest proiect va fi pus în aplicare, se poate vorbi de o dezvoltare economică a municipiului Drobeta Turnu Severin și implicit, a județului Mehedinți.

Iar cei care pot pune în aplicare acest proiect sunt cei doi reprezentanți ai administrației publice locale: președintele Aladin Georgescu și primarul Marius Screciu.

Preluarea Portului din Drobeta Turnu Severin de către Primărie nu putea fi făcută decât printr-o singură modalitate: prin decizie politică.

Este exact ceea ce a lipsit pentru ca acest transfer să devină realitate mai de mult. Indiferent cine a fost la putere, indiferent de cine a fost reprezentat județul Mehedinți în Parlament sau în Guvernul României, a lipsit decizia politică.

Spuneam într-un alt articol că președintele PSD Mehedinți, Aladin Georgescu, se află în cea mai favorabilă poziție de influență politică la nivelul Guvernului României. Această influență a fost, în opinia mea, decisivă pentru acest acord al Ministerului Transporturilor de trecere a porturilor din județul Mehedinți la administrația publică locală să fie dat.

În acest moment, ca președinte al PSD Mehedinți, Aladin Georgescu are firul direct cu prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, președintele PSD.

Ca urmare a acestei situații extrem de favorabile, atât președintele Aladin Georgescu, cât și primarul Marius Screciu au posibilitatea să obțină cât mai mult de la Guvernul României pentru județul Mehedinți.

Este mare lor șansă de a lăsa ceva bun în urma lor și de a rămâne în istoria Mehedințiului.

P.S. Ca o completare, trebuie amintit și faptul că ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, este și deputat de Giurgiu. Un ministru, un parlamentar din Giurgiu își dă acordul pentru ca Portul din Drobeta Turnu Severin să treacă de la APDF Giurgiu la Primăria din Drobeta Turnu Severin.

Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *