Aladin Georgescu: „Marele nostru rapsod, Domnica Trop, este în continuare un reper pentru tânăra generație”

Festival_Domica_TropDuminică, 12 mai 2019, la Isverna a avut loc prima ediție a Festivalului Național Concurs de Muzică Populară „Domnica Trop”. A fost un eveniment cultural reușit, care s-a bucurat de o preyență numeroasă, dar, în același timp, și o apreciere și prețuire pentru marele rapsod al judeţului Mehedinţi, Domnica Trop, cea care a fost declarată de UNESCO „Tezaur uman viu”. Prima ediție a acestui Festival a fost organizat în localitatea Isverna, de către Primăria Isverna, Consiliul Județean Mehedinți, prin Centrul Cultural “Nichita Stănescu”, cu sprijinul Muzeului Regiunii Porților de Fier, însă se dorește ca acest eveniment folcloric să devină unul de tradiție, potrivit președintelui Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.
„Am luat decizia organizării unui astfel de eveniment la sfârșitul anului trecut, când i-am acordat titlul de onoare al județului marelui nostru rapsod, Domnica Trop. Când i-am văzut pe concurenții înscriși, m-am bucurat să constat că cea care a fost declarată tezaur uman viu este în continuare un reper pentru tânăra generație. Îi felicit pe toți participanții și îi asigur pe mehedințeni de continuitatea acestui eveniment. Mamei Domnica îi doresc multă sănătate, viață lungă și frumoasă, pe măsura talentului cu care ne-a încântat”, a declarat Aladin Georgescu.

În luna decembrie a anului trecut, Consiliul Județean Mehedinți i-a acordat titlul de cetăţean de onoare al judeţului Mehedinţi doamnei Domnica Trop.

„Ca o recunoaștere a activităţii în transmiterea şi conservarea patrimoniului cultural al poporului român şi al judeţului Mehedinţi, le-am propus colegilor consilieri să acordăm titlul de CETĂŢEAN DE ONOARE AL JUDEŢULUI MEHEDINŢI doamnei DOMNICA TROP pe care, cu mult respect, o consider ambasador al folclorului mehedinţean. Mă înclin în faţa Domniei Sale pentru toate eforturile pe care le-a făcut de-a lungul carierei de-o viaţă pentru promovarea, păstrarea şi transmiterea valorilor autentice care ne definesc pe noi, mehedinţenii. Mama Domnica nu a avut neapărat o carieră profesională, ci şi-a trăit viaţa prin versurile zonei de munte a judeţului Mehedinţi. Odată cu înmânarea plachetei cu titlul de cetăţean de onoare, i-am transmis toate gândurile bune de sănătate şi respect, pentru faptul că este un reper al cântecului popular românesc şi păstrător al valorilor autentice”, spunea Aladin Georgescu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *